Over ons
Ons doel
Het is onze missie om een impact locatie te creëren, waarbij economische en maatschappelijke waarde samen gaan, met een zo laag mogelijke impact op onze planeet.
Wij geloven dat dit op de lange termijn de enige bestaansreden is voor iedere organisatie.
Onze duurzame aanpak
Château Mégarnie is een Connect-Meet-Stay locatie
- waar mensen en organisaties, die duurzaamheid, innovatie en partnerships in hun DNA dragen, samenwerken, netwerken en leren van elkaar
- waar een community ontstaat die samenwerkt aan een duurzame samenleving
- waar we teams en organisaties ondersteunen in hun transitie naar duurzaam en circulair ondernemen
- waar we de lokale gemeenschap betrekken via lokale dienstverlening en socio-culturele projecten
- waar het goed toeven is in het groen en ruimte en tijd gemaakt wordt voor ontspanning, creativiteit en rust
- waar we onze ecologische footprint beperken door oa. lokale catering met bio-producten, het verminderen en vermijden van afval, kiezen voor hergebruik, een circulaire inrichting, hernieuwbare energie en efficiënt energie- en waterverbruik.
Hoe het begon
Anne Froidmont en Luc Schepers wonen in Lummen en hebben een gezin met 3 zonen.
Ze delen een voorliefde voor architectuur en Wallonië. In 2016 vonden ze dit herenhuis tussen Luik en Hoei, dat hen verraste door zijn eenvoud en klassieke architectuur. Het was meteen duidelijk dat hier heel veel mogelijkheden mee waren.
Het geloof dat bouwen voor de eeuwigheid is in de verbondenheid met het landschap en zijn omgeving, waar mensen samenkomen, heeft ons ertoe overhaald dit gebouw een nieuwe dynamische en gedeelde toekomst te geven. Om een mooie toekomst te bieden aan de volgende generaties zullen we op een andere manier wonen, werken en ons ontspannen en op een meer flexibele en dynamische manier omspringen met de beschikbare ruimte.
Zo ontstond de droom om een locatie met impact te creëren. Château Mégarnie is ook de thuisbasis van de coöperatieve vennootschap werecircle.
Château Mégarnie
Het grote landhuis werd gebouwd in 1875 en wordt Château Mégarnie genoemd naar de wijk waar het huis gelegen is.
Het is met wellicht gebouwd voor de directeur van de fabriek “Société de la Nouvelle Montagne”, waar in de 19de eeuw zink, lood en fosfaat verwerkt werd. (vandaag Prayon).
Het huis is gelegen in een oase van rust en groen, in een bos, op de helling dicht bij de Maas, te midden van de economische activiteit.
Door de jaren heen heeft een groot deel van het bos en domein plaats moeten ruimen voor de groeve van Carmeuse en voor nieuwe woonwijken.
Les matériaux de l’urbanisme sont le soleil, les arbres, le ciel, l’acier, le ciment, dans cet ordre hiérarchique et indissolublement. « Le Corbusier »
Foto’s
Klik op de afbeelding om alle foto’s te zien
De renovatie
We begonnen aan een renovatieproject dat 3 jaar zou duren. Luc voerde de werken veelal zelf uit met respect voor het historische karakter van het gebouw.
Het hergebruik van materialen, het repareren van wat nog goed is en het zoeken naar gerecycleerde of recycleerbare materialen werd onze focus. Januari 2021 voltooiden we de renovatie en de inrichting.
Werken die we uitvoerden:
- De overwoekerde tuin werd aangepakt zodat bomen en planten kunnen herstellen
- Een gezellige buitenlocatie met kampvuurplek en petanquebaan
- Isoleren van het dak en creëren van inspirerende ruimtes
- Installatie van energie-efficiënte technieken en zonnepanelen
- Een flexibele inrichting met natuurlijke materialen en circulair meubilair
We verwelkomen u graag in ons landhuis Château Mégarnie.
Over ons
Anne Froidmont
Ik genoot een brede opleiding en behaalde een master Handelswetenschappen. Ik kijk met voldoening terug op een boeiende loopbaan in verschillende sectoren. Ik vervulde managementrollen voor verschillende organisaties en was de laatste 17 jaar actief in de bouwsector. In 2019 volgde ik het postgraduaat biogebaseerde en circulaire economie aan de UHasselt.
Ik gelooft dat we door een transitie naar een meer open, sociale en circulaire economie antwoorden zullen vinden op de complexe vraagstukken waar individuen en organisaties mee geconfronteerd worden. Bij werecircle begeleiden we organisaties op deze reis. We zetten deze transitie graag in het breder perspectief van de gehele waardeketen van de organisaties.
Door mijn ervaring in de bouwsector deel ik graag mijn kennis over veranderingsgericht en circulair bouwen.
We zijn met velen aan het wandelen gegaan en ook ik ben overtuigd dat de traagheid van wandelen zorgt voor veel inzichten. Daarnaast geniet ik van samen muziek maken, als amateurmuzikant bij de harmonie van Millen en van de gewone dingen samen met familie en vrienden.
Meer over Anne op LinkedIn
Annemie Goedemé
Ik hou van mogelijkheden en opties. Pragmatisch en hands-on.
Ik volgde een brede academische opleiding als Handelsingenieur en ben actief als freelance project manager in IT en Telecom.
Mijn aandacht gaat als vanzelf steeds richting ‘de mens’ en ook ‘de verbinding’. Ik zocht verdieping en leerde veel over coaching en verbindend communiceren, waarna ik mensen begeleidde in hun zoektocht en opleidingen verzorgde.
Mijn creatieve honger voed ik met zelf tekenen en kalligraferen. Niets zo leuk als het nuttige en het aangename combineren, en daaruit ontstond mijn fascinatie voor Visual Facilitation. De technieken kan ik je aanleren, de durf vind je bij jezelf. Het fantastische kader verzorgen we bij Mégarnie.
Meer over Annemie op LinkedIn
Meeschrijven aan deze locatie met impact?
Ook jou zouden we graag betrekken bij Mégarnie en werecircle.
Heb je interesse om je te engageren en mee te schrijven aan dit nieuwe verhaal en een hefboom te zijn naar een meer duurzame en sociale samenleving? Heb je goesting om samen te werken aan dit unieke project als expert/coach, supporter/vrijwilliger of als klant/leverancier? Laat het ons weten!